Bygga portfölj del 2

Bygga portfölj del 2

I mitt förra inlägg Bygga portfölj del 1 beskrev jag hur först bestämde vilken risk jag vill ta och därefter byggde en mental modell för troliga scenarios vilket ramar in de investeringar som kan passa in.

Här fortsätter jag beskriva hur min process fungerar.

Välja instrument som ska ingå i portföljen?

Instrument betyder inget annat än lämpliga aktier, certifikat, fonder eller andra finansiella instrument som ska ingå i portföljen. Det här kan variera beroende på vad som finns att tillgå, risktagandet och andra faktorer som påverkar valet.

Ibland kan det vara enkelt som att välja aktier i en sektor du tror på. Kanske tror du på att e-handel via internet kommer fortsätta gå starkt? Då har du gallrat ut en handfull bolag som är möjliga att investera i. Sedan kan du titta på var de finns geografiskt, vilken börs är de noterade på (USA, Sverige eller t ex Tyskland) och så vidare…
Du kan grotta ner dig i rapporter och redovisningar eller bara välja ett bolag som verkar gå starkt (momentum).

Är du mindre intresserad/påläst kan du istället välja en fond där temat är den sektor du tror på. Då överlåter du jobbet åt en förvaltare (ibland en robotförvaltare).

Är du mer spekulativ finns det certifikat, optioner och mini-futures där du kan investera med hävstång för att maximera din vinst (eller förlust om det går åt fel håll).

Som du märker kommer den risk du bestämde dig för i början av processen bestämma vilka instrument som är lämpliga.

pengar

Alla ägg i en korg eller?

Istället för att svara ett solklart nej direkt ställer jag först en motfråga…
Har du bara en enda portfölj? Eller har du delat upp dina tillgångar i flera portföljer som har olika strategier?
Om svaret är en enda portfölj ska du ha flera olika tillgångsslag i den.
Har du flera olika portföljer är det inga problem att fylla en av dem med bara aktier till exempel.

Låt oss utgå från att man har en enda portfölj…

Om jag hade en enda portfölj skulle den bestå av…

Har man en portfölj bör den kunna klara av nedgångar i en eller två av tillgångsslagen utan att den totala nedgången blir lika stor. Min portfölj består av följande komponenter:

Aktier/aktiefonder
Räntefonder/Obligationsfonder
Kryptovalutor
Ädelmetaller 

När börsen föll med ca 30% i våras backade denna portfölj ca 5-10%. Det är enligt mig godkänt. Jag hade under den uppgångsfas som följde raset kunnat prestera ännu bättre än vad jag gjorde om jag inte sålt av aktier/aktiefonder. Men jag var på riktigt orolig för att det skulle gå åt skogen med ekonomin i världen. Så blev det inte denna gång så jag fick köpa tillbaka dyrare. 
Men portföljbygget visade sig prestera under nedgången vilket också var meningen. Den föll mycket mindre än aktiemarknaden. 


 

Byta innehåll i portföljen?

Nej, jag är fortfarande nöjd med innehållet. Jag provar den mot verkligheten och makroekonomin ofta och ser ingen anledning att byta. Pengatryckandet kommer skapa tillgångsinflation vilket är positivt för aktier, kryptovalutor (främst bitcoin) och ädelmetaller. Ränte/obligationsdelen finns också men är liten i förhållande till hela portföljen. Varför finns den där då? För att minska svängningarna (eller volatiliteten) i portföljen. 


oil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.