PPM februari samt AP7 Såfa

När börsen började rasa gick jag ur amerikanska marknaden och lade de pengarna i räntor.
Igår såg vi en viss återhämtning i just USA, även oljan (som är viktig för aktiemarknaden) steg. Jag är ändå inte övertygad om att vi sett slutet på nedgången.
Att sänka räntorna och pumpa in nya pengar som centralbankerna lovar är inte ett botemedel till de problem marknaden har utan mer en smärtlindring av symptomen.

Vad som är ganska säkert är att de låga räntorna kommer stanna kvar ett bra tag att döma av hur just centralbankerna reagerar. Därför ombalanserar jag PPM-portföljen till att försiktigt skala in den bransch som mår bra av låga räntor – fastighetsbranschen.

PPM
Min senaste PPM-beställning

Några kommentarer om innehaven…

AP7 Såfa som är ett av de vanligaste valen i svenska PPM-portföljer är intressant ur särskilt en aspekt. Den består av två delar; AP7 Aktiefond och Ap7 Räntefond men det är först efter man uppnått en ålder av 56 år som räntedelen överhuvudtaget kommer in i fonden. Innan dess är det bara aktier och dessutom med en hävstång om 25% vilket är bra i uppgång men negativt i nergång. De största innehaven ser ut så här:

AP7

Det är de största amerikanska techbolagen samt asiatiska diton. Det här kan vara nyheter för den som tror AP7 är en fond med bara svenska bolag.

Guldfonden ligger kvar sedan innan och var den den enda som gick upp under börsraset.

Sammanfattning

Med knappt hälften räntor och guld som defensiva placeringar har jag börjat skala tillbaka in i aktiemarknaden via AP7, LF Fastighetsfond och LF USA Indexnära.

Varför så lite svenskt? Eftersom Sverige har så låg ränta redan kan ytterligare sänkningar inte göra stor påverkan medan en amerikansk dito kan få effekt (långräntorna ligger över 1%). Potentialen därmed större i USA, lägg dessutom på en president som gör allt han kan för att pumpa aktiemarknaden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.