Curve inrikesköp och utlandsköp

curve

Jag fick en fråga angående om alla inköp med Curve räknas som utlandsköp eftersom Curve är baserat i England.

Jag utgår från att frågeställaren undrar om hur det fungerar vid köp i Sverige. Så här ligger det till…

Det är sant att Curve är baserat i England och att kortet därför betraktas som engelskt för en betalterminal i Sverige. Det i sig är inga problem eftersom Mastercard fungerar i alla länder världen över. Som vi vet är det ju oftast inga problem att använda ett svenskt Mastercard runt om i världen.

Inrikes

Det som sker när man betalar i Sverige med Curve är att det är det valda underliggande kortet som debiteras. Detta bör som standard ha SEK som förvald valuta. Jag har lagt in ca sju underliggande kort i Curve och där har jag SEK som förvald valuta hos alla.

När betalningen genomförs kommer terminalen ta betalt i SEK och sålunda är det inget utlandsköp eftersom betalningen dras i den inhemska valutan. Det spelar ingen roll att Curve som kort är engelskt, det är valutan som debiteras som spelar roll.

Utomlands

När man betalar med Curve utomlands, t ex Tyskland, och har underliggande korts valuta i SEK tar terminalen betalt i Euro. Eftersom inhemska valutan i Tyskland är Euro och kortets är SEK så kommer detta bli en utlandstransaktion. Som nämnts i tidigare inlägg kommer denna utlandstransaktion ske utan växlingsavgift om den inträffar mellan 00-24 måndag till fredag. Helgtid läggs en avgift på.

När kan man inte använda Curve i Sverige?

Det som kan bli ett problem är att en enskild handlare, vi pratar oftast små kiosker eller pizzerior, här i Sverige kan ha valt att ej acceptera utländska kort överhuvudtaget. Detta är ovanligt och jag har ännu inte råkat ut för det men har hört av andra att det förekommit. Som sagt tar nästan alla handlare emot inhemska och utländska Mastercard. Men när en sådan handlare har valt att inte acceptera utländska kort kommer köp med Curve inte att fungera.

 

Sammanfattning

I Sverige är det inga problem att använda Curve när ditt underliggande kort har SEK som valuta. Det som i enstaka fall kan ställa till det är när en enskild handlare valt att inte acceptera utländska kort.

Utomlands kommer dina köp när du har underliggande korts valuta i SEK bli ett utlandsköp. Detta gör ingenting mån-fre 00-24 eftersom Curve tar bort växlingsavgiften. Under helgtid läggs en påslag (mindre än bankernas växlingsavgift) på köpet att Curve.


Jag rekommenderar att läsa följande inlägg jag skrivit tidigare om Curve för att förstå mer: Kreditkort, Att använda Curvekortet samt Smarta GoBackInTime-funktionen

Tycker du Curve verkar intressant kan du använda den här länken: Curve inbjudningslänk
Då får du ca 60 kronor laddat på ditt Curvekort när du beställer det. Gäller även gratiskortet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.