Byte av råvaror

Det har inte varit en strålande utveckling för innehaven i råvaruportföljen. 

 

Utveckling råvaror
Årets utveckling råvaror

Medan index för börsen i Sverige stigit ca 30% har min korg med råvaror presterat negativt under året. De innehav som ingår är följande:

 

innehav råvaror

Tanken bakom att äga råvaror är att det ska vara ett tillgångsslag som är okorrelerad till utvecklingen på aktiemarknaden. Konsekvensen blir att när marknaden är beredd att ta risk och aktier går upp kraftigt så kan det bli det omvända för råvaror som då blir bortglömda. Det här behöver på sikt inte vara negativt eftersom allt går i cykler och det blir billigare att köpa in sig i något som för tillfället är lågt värderat. Men låt oss titta på  respektive råvara i en graf:

 

Kaffe

kaffe

Under året har priset på kaffe svängt fram och tillbaka men ligger nu över sitt glidande 200-dagars medelvärde. Kaffet har en stark trend vilket bekräftas av flera tekniska indikatorer:

 

kaffe tekniska indikatorer
Tekniska indikatorer för kaffe

Utsikterna för kaffe ser således bra ut och här ska ökas och inte minskas.

 

Kakao

kakao

Trenden är inte negativ och priset ligger även här över 200-dagars glidande medelvärde. Låt oss titta på de tekniska indikatorerna:

 

kakao tekniskt
Kakaos teknikska indikatorer

Även här ser det positivt ut och exponeringen ska inte minskas.

 

Majs

majs

Prisutvecklingen för majs är mindre positiv. På grund av få avslutade affärer går det ej få fram 200-dagars medelvärde i grafen. Dock ligger det värdet ovanför dagens kurs vilket är ett motstånd för priset. Vidare till de tekniska indikatorerna:

 

majs tekniskt
Negativt tekniskt för majs

Som synes pekar de tekniska indikatorerna på att utsikterna för majs är dåliga framöver. Denna råvara ska minskas till förmån för de övriga med positiva utsikter.

 

Vete

vete

Priset för vete ligger över sitt  200-dagars glidande medelvärde men på grund av få avslut ser man inte i denna graf att priset gått ner sista dagarna och ligger precis ovanför 200-dagars. Indikatorerna:

 

vete tekniskt

Finns ingen anledning att vara överviktad här utan ska säljas till förmån för det som går bra.

 

Handlingsplan

Det jag kommer göra är att minska mina innehav i majs och vete och omfördela till främst kaffe där jag sedan innan varit underviktad. En viss del går också till kakao.

En pusselbit som man kan få genom att prenumerera på IG:s eminenta morgonrapport är ett så kallat scatter chart där IG presenterar sektorer som är på uppgång respektive nergång (prismässigt).

Scatter chart
Bild från IG markets

Här ser vi att mjuka råvaror (jordbruk) är på uppgång och i synnerhet kaffe. Uppgång föder uppgång heter det och jag hakar på!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.