Vad köpa och varför

sedlar

Med tanke på de aktuella makroekonomiska händelserna avser jag ändra på portföljstrategin. Tänkte också kort redogöra varför.

 

trump tweet

Den senaste tiden har vi sett massor av tweets från den amerikanske presidenten där han klagar på att den amerikanska centralbanken inte sänker styrräntan. Han har gått så långt som att offentligt förödmjuka FED:s ordföranden och kalla honom inkompetent. Varför det?

Det verkar ganska klart att Trump vill manifestera sig själv genom att visa på hur bra det går för den amerikanska ekonomin och börsen. För att fortsätta föda börsuppgång behöver han en svag dollar. När dollarn är stark gör det de amerikanska företagens produkter mindre attraktiva pga höga priser. Alltså vill han påverka FED att sänka räntan vilket borde leda till just en svagare dollar. Samtidigt basunerar han ut att den amerikanska ekonomin är urstark, sysselsättningen hög och företagen går bättre än någonsin. Det här är väldigt paradoxalt eftersom en stark ekonomi behöver räntehöjningar för att svalkas av så inte överhettning sker. Istället hör vi att han kräver sänkningar.

 

iskub
Bild från Istockphotos

Race to the bottom

Anledningen är att han längtansfullt stirrar mot de europeiska negativa räntorna skapade av ECB, europeiska centralbanken. Det råder ingen tvekan om att det är dit han vill. Om pengar blir gratis för företagen att låna finns det ingen gräns för hur mycket mer börsbubblan kan blåsas upp. Ett vanligt sätt som vi sett de amerikanska företagen syssla med är tillbakaköp av egna aktier. Genom att köpa sina egna aktier ökar värdet per aktie eftersom utbudet minskar. Om det blir ännu billigare eller gratis att låna pengar kan företagen öka värdet på sina aktier utan att i princip ha tillfört något annat av värde såsom investeringar eller ökad försäljning.

I den konstgjorda ekonomiska värld vi befinner oss i är negativ ränta av stor fördel för de som vill och kan låna och till enorm nackdel för de som sparar. Värdet av besparingarna urholkas och för att inte se tillgångarna försvinna tvingas man in i investeringar med högre risk såsom aktier.
Det som håller på att hända är alltså otroligt positivt för aktiemarknaden. Det är också fördelaktigt för de MED kapital samtidigt som det är förödande för dem UTAN tillgångar då de kommer falla tillbaka ännu mer ekonomiskt.

Hur agera?

usd/sek
Graf dollar mot krona

Ovan ser vi hur dollarn utvecklats mot kronan senaste året. Då det varit gynnsamt att äga svenska aktier eftersom börsen stigit här hemma kan man luras att tro att man tjänat pengar på det. Det är bara sant om man inte tittar på börsutvecklingen mätt i dollar, då ser man snabbt att det mesta av börsuppgången beror på kronans kollaps. Och det är inte bara en kollaps mot dollar. Av alla valutor i världen är det bara fem-sex andra som har utvecklats sämre än kronan och då pratar vi enbart U-länder!

Så även om Trump segrar mot FED och får till en serie räntesänkningar (vilket jag är övertygad om kommer inträffa) och lyckas få till en svagare dollar tror jag inte att det för oss svenskar är lönt att föredra svenska aktier framför amerikanska. Helt enkelt därför att den eventuella kronförstärkningen inte kommer dra ner värdet på amerikanska aktier mer än den raketfärd uppåt aktiepriserna (de amerikanska) kommer ta.

Min strategi är att undervikta svenska aktier till förmån för amerikanska. Jag kommer påbörja en skiftning i omgångar från och med nu. Eftersom jag aldrig vet hur börsen utvecklas på kort sikt kommer jag gör omallokeringen i omgångar för att inte råka ut för att växla över allt i ett dåligt läge.

Andra effekter

guld

En svagare dollar ger andra biverkningar. En av dem är att ädelmetaller bör gå upp i pris. Lägre ränta, svagare dollar samt mer nytryckning av pengar gör att “hårda” tillgångar såsom guld, silver och råvaror blir mer värda. Jag kommer alltså fortsätta vara allokerad mot dessa sektorer. Sedan innan har jag en stor del av tillgångarna i bitcoin vilket inte bör vara en nyhet. Priset för bitcoin må gå upp och ner som en jojo men värdet av bitcoin ökar i mina ögon för varje dag av samma anledningar som ädelmetaller och råvaror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.