Mer om att sälja elcertifikat

Om man har en solcellsanläggning och dessutom anmält sig till Energimyndigheten som innehavare av konto för elcertifikat och ursprungsgarantier kan man sälja dessa.  
I ett tidigare inlägg går jag igenom hur man ansöker om konto, läs mer här:

Om jag loggar in på mitt konto ser det ut så här:

 

CESAR-konto elcertifikat
Aktuellt saldo elcertifikat

Jag har samlat ihop tre elcertifikat. Man erhåller ett certifikat per 1000 kWh producerad el. Dock behöver man installera en extra elmätare för att samla ihop certifikat för all el din anläggning producerar. Jag som inte gjort det får bara certifikat för den el jag inte förbrukat själv, det vill säga den el som jag sålt som överskott. En sådan extra mätare kostar några tusen och jag har inte bestämt mig för om det är värt den kostnaden ännu.

Förutom elcertifikat har jag också samlat ihop lika många ursprungsgarantier. 

 

Pris elcertifikat

Dessa certifikat och ursprungsgarantier kan säljas på en öppen marknad. Så här såg de genomsnittliga priserna för att sälja ett certifikat ut under 2019:

genomsnittligt spotpris elcertifikat
Genomsnittliga priser för elcertifikat

Om jag hade sålt mina tre certifikat i augusti hade de gett knappt 200 kronor. Eftersom jag inte har någon brådska kommer jag behålla dem på kontot. Giltighetstiden för elcertifikat är 15 år från driftstart av anläggningen.

Vem köper elcertifikat

Här dyker det största problemet upp. Varken Vattenfall (som är leverantör) eller Kraftringen (som är nätägare) köper certifikat från småproducenter. Förmodligen är administrationen för detta kostsam vilket tyvärr gör att det inte går att sälja till dem.
Vill man sälja sina certifikat gäller det att man sluter avtal med ett elbolag som som köper dem. Jag har inte en lista men det går att googla alternativt ringa upp elbolag och höra med dem. En snabb googling just nu ger att t ex Karlstads Energi och Sölvesborgs Energi köper certifikat om man är kund där.
Det här hoppas jag ändras i framtiden så det blir enklare att sälja, som det är nu känns inte marknaden speciellt fri. Under tiden kan man samla certifikat på sitt konto. Tids nog blir man nog av med dem men som prisbilden ser ut just nu är det inte speciellt lukrativt att ha bråttom med det.

sol

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.