Att använda Curve-kortet

UPPDATERING 2020: Curves nya regler säger: För att få din signup-bonus om €5 (ca 60 kr) måste du göra en transaktion inom 7 dagar efter du fått hem ditt Curve-kort.

Jag har tidigare skrivit om Curve-kortet (läs här). I det här inlägget tänkte jag berätta om hur jag upplever att använda det.
Curve är som sagt ett kort som ersätter dina andra kredit- och bankkort. Ersätter i den meningen att det fungerar som ett “paraplykort”, det vill säga samlar dina fysiska kort i ett – Curvekortet.
Detta gör att plånboken blir betydligt tunnare (i positiv mening) eftersom du kan lämna de kort som Curve ersätter hemma. Även om du samlar bonuspoäng eller får cashback via de kort du ersätter fungerar det utan problem. Men framför allt har Curve en fördel som jag hade nytta av under min utlandssemester…

 

Slipp växlingsavgifter med Curve

På varje köp man gör med sitt vanliga kreditkort när man är utomlands betalar man en avgift för att växla de svenska kronor som dras från kortet till den aktuella valutan. Hur stor avgiften är beror på vilket kort du använder men en vanlig avgift är ca 3%. Detta läggs ovanpå den växlingskurs som gäller.
MEN, använder man Curvekortet när man betalar utomlands slipper man växlingsavgiften! Curve tar nämligen inte ut någon växlingsavgift, ÄVEN om man använder sitt SEB Mastercard eller Länsförsäkringar VISA (eller andra kort) som underliggande. Förutsättningen för detta är att betalningen sker mellan söndagar 23.59 och fredagar 23.59. På helgerna är nämligen valutamarknaden stängd och helgtid tar Curve ut 0,5% växlingsavgift för Euro, Dollar eller Pund (1,5% för alla andra valutor). Detta är fortfarande mycket lägre än andra kortutgivare.

Semester med Curve

I somras åkte jag på semester till Kroatien, ett land som använder valutan HRK (Kuna). Jag använde Curve med SAS Eurobonus Mastercard som underliggande kort (för att tjäna Eurobonuspoäng). Hade jag använt SAS Mastercard direkt hade jag som sagt fått betala 3% i avgift på köpen. Här är några exempel på hur mycket jag sparade på att istället använda Curve:

kvitto 1
kvitto air asia

På de sju restaurangbesök som Curve användes på sparade jag ca 130 kr i avgifter. Handlade även en flygbiljett via Curve som betalades i Euro, där sparade jag 73 kr i avgifter. Har man läst mina tidigare inlägg om kreditkort vet man att jag helst använder American Express för att tjäna Eurobonuspoäng. I de fall som handlaren/restaurangen inte tar AmEx använder jag SAS Mastercard via Curve. Det är alltså vid de tillfällena jag kan spara växlingsavgifter. Att på åtta transaktioner spara 200 kronor är riktigt bra. På årsbasis kan det bli tusenlappar man sparar.
Dessutom kan man med hjälp av Curve avgiftsfritt ta ut pengar i utländska bankomater (ATM). Detta till en summa av 200 brittiska pund per månad (Curve Blue) eller 400 pund per månad (Curve Black).

 

 

Slutsats

Att gratis få Curve Bluekortet som kan användas till att samla sina bank- och kreditkort i ett kort, slippa betala växlingsavgifter utomlands samt slippa avgifter på uttag utomlands känns som en självklarhet. Det finns inget att förlora på detta och läser du mitt tidigare inlägg om Curve ser du att även funktionen Go-back-in-time inkluderas i Bluekortet. Curve Black skaffar man om man till exempel vill kunna ta ut mer pengar från utländska bankomater avgiftsfritt.
För de flesta duger Blue utmärkt.

Om du använder den här länken för att beställa Curve får du ca 60 kronor laddat på ditt Curvekort:  https://curve.page.link/sSfV
Detta även om du beställer gratiskortet (Blue)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.