Tycker du börsen går bra?

Jag har senaste tiden reagerat på värdetappet svenska kronan utsätts för. Riksbankens inflationsmål om 2% driver dem att fortsätta med negativ ränta samt kvantitativa lättnader (där riksbanken köper upp obligationer för att injicera likviditet i marknaden) vilket leder till att kronan tappar i värde jämfört med andra valutor.

worst currency
Bloombergartikel om svenska kronan

Svensk politisk och ekonomisk ovisshet leder till kronförsäljning på marknaden. Vem är vinnare och förlorare på detta? Förloraren är människor som du och jag, urholkningen av våra pengar gör att vi är fattigare idag än för ett år sedan. Vinnaren (på kort sikt) är svenska exportföretag som har kostnader i kronor och intäkter i utländsk valuta. Dock behöver de flesta svenska företag köpa in i utländsk valuta så effekten borde vara självutjämnande på sikt.

Med detta sagt, hur har utvecklingen på den svenska börsen gått?

OMX S30 2019

Fenomenalt bra är svaret, upp över 19% sedan årsskiftet! Vi tittar också på hur den amerikanska börsen gått:

DJ USA

Även här har det gått fantastiskt bra, upp över 17% i år.

Vilken börs har då gått bäst, svenska eller amerikanska? 19% är bättre än 17%, eller???
Det är här man måste titta på valutakurser för att få en sann bild av läget.

USD/SEK

Under den period vi har tittat på har dollarn stärkts med drygt 6% mot kronan. Justerar man den svenska börsen för dollar ser man att svenska börsen stigit med knappt 16%, alltså sämre än den amerikanska. Tittar vi 36 månader tillbaka ser det ännu sämre ut för den svenska börsen justerat för dollar; 18% upp för svenska börsen jämfört med 41% för den amerikanska.

Kontentan av det jag beskriver ovan är att även om det ser väldigt bra ut med börsutvecklingen så måste man se hur den utvecklats relativt andra valutor.
Med anledning av kronförsvagningen har jag under året placerat om så jag har mindre svenska aktier än tidigare. Tänkte i nästa bloggpost gå igenom hur det ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.