Solceller – nu får jag betalt

 

Förra sommaren lät jag installera solceller på taket för ett ungefärligt pris av drygt 200 000 kr. Anläggningen ska kunna leverera ca 11-12 000 kWh per år vilket täcker ungefär 75% av energibehovet. Som de flesta i södra Sverige vet blev andra halvåret 2017 riktigt dåligt vädermässigt. Anläggningen levererade inte alls enligt plan. Man ska också veta att allt handlar om genomsnittliga värden vilket så klart gör att produktionen av el fluktuerar år till år.

 

 

 

Hur som helst har ju det här året varit riktigt bra vädermässigt och nu börjar det bli riktigt trevligt att ha en anläggning. Fakturan från elbolaget gällande april har kommit och för första gången står det noll kronor att betala. Jag gick in och tittade på fakturan och då blev det ännu bättre…

 

 

 

Under april hade jag köpt in 964 kWh från elbolaget. För detta ska jag betala 550 kr.

Vidare…

 

 

Samma månad producerade jag el och kunde sälja tillbaka överskottet, totalt 1173 kWh, för 944 kr.

Elbolaget är alltså skyldigt mig ca 400 kr för april. Fakturan innebar alltså inte bara att jag skulle betala noll kronor utan även att jag kommer få utbetalt pengar till mig.

 

 

Kalkylen blir dessutom bättre av att staten höjt bidraget för att skaffa en anläggning till 30% av slutsumman. Jag kan alltså förvänta mig en utbetalning från staten på ca 60 000 kr.

 

 

För mig är det här en no-brainer! För en kostnad av ca 140 000 kr får man en anläggning som återbetalar sig på ca 8 år, levererar miljövänlig el och efter de 8 åren genererar ett konstant kassaflöde netto varje år. Livslängden på en sådan här anläggning är ju långt över de 25 år man pratar om men såklart med en lägre verkningsgrad. Dagens ränta om man kan använda sig av bolån gör att de pengar man betalar i form av amorteringar och ränta understiger de pengar anläggningen genererar årligen.

 

Man tjänar alltså på detta från dag 1! Jag rekommenderar alla som har förutsättning för det att kolla upp möjligheten att skaffa en solcellsanläggning. Jag är väldigt nöjd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.