Varför kryptovalutor?

 

 

En fråga man måste ställa sig själv är varför man äger kryptovalutor?

Då menar jag inte certifikat utan just kryptovalutor som Bitcoin,

 

 

 

Det handlar om förtroende! Att kunna överföra värde kräver förtroende. Detta förtroendet betalar du en mellanhand för. Det kan vara en bank, ett kreditinstitut eller t o m en värdetransport från Securitas (om det handlar om kontanter).

Det blir lättare att se kedjan om du tänker internationellt, dock gäller samma sanning nationellt också. Säg att du vill köpa en kaffemaskin från Tyskland.

Om du hade gjort en banköverföring direkt till säljaren, ringt denne och sagt att pengarna är på väg är det tveksamt om kaffemaskinen skickats innan pengarna faktiskt fanns på säljarens konto. Hur ska säljaren kunna lita på en komplett okänd person?

Vi behöver alltså en mellanhand som båda har förtroende för, någon som man vet kommer se till att pengar skickas in till säljarens konto om en beställning görs. Vi behöver t ex VISA.

Du betalar med ditt VISA-kort. Vad som händer är att det dras pengar (SEK) från din kredit eller direkt från ditt bankkonto av VISA, pengarna överförs till Tyskland där de växlas till EUR och sätts in på mottagarens bank. VISA blir garanten för att transaktionen ägt rum. Naturligtvis gör inte VISA eller bankerna det här gratis, på vägen kostar det avgifter.

 

I framtiden när kryptovalutor används behövs inga mellanhänder eftersom både du och säljaren vet att transaktionen ägt rum. Transaktionen sparas i en blockkedja (kan du läsa om här) och är synlig för både sändare och mottagare. För detta betalar du en avgift till den miner som verifierat din transaktion. Kryptovalutan flyttas mellan din och säljarens wallet och onödiggör både banker och VISA. Förtroendet står blockkedjan för.

 

 

 

Kryptovalutor tar bort nödvändigheten av en mellanhand (förvånad över att banker varnar folk för att ha kryptovalutor?). Inte bara ekonomiskt utan även mellanhänder som kontrollerar information.

 

 

 

 

Snabbare och säkrare. Kryptovalutor har förmågan att flyttas snabbt, oftast inom några minuter. Ibland tar det längre tid men teknik för att snabba upp transaktioner till några sekunder är under utveckling. Handlare som är knutna till t ex VISA eller American Express kan behöva vänta flera veckor på att få sin betalning. Förstå vad kryptovalutor kan göra för den som behöver få sina pengar fort, dessutom utan mellanhändernas avgifter.

Säkerheten kommer från att båda parter i en transaktion kan se på blockkedjan att den har ägt rum.

 

 

 

Decentralisering betyder att ingen centralt har kontroll. Jämför med när du gör en Google-sökning eller handlar med ditt kreditkort. All information om googlingen eller köpet matas in i en central enhet. Det här märker du säkert genom att annonser för någonting du googlat på dyker upp i alla möjliga sammanhang när du använder datorn. Om informationen inte samlades in centralt utan du surfade privat skulle du slippa alla de här annonserna= decentralisering.

Decentraliseringen av kryptovalutan innebär att ingen kan stänga ner eller bestämma över den utan koncensus. Till skillnad från t ex VISA eller banker kan ingen plötsligt stänga ner eller frysa ditt konto på order från någon. För att det ska hända måste i princip internet stängas av.

 

 

 

VIKTIGT! Alla kryptovalutor är inte decentraliserade som Bitcoin. T ex Ripple (XRP)  är ledda av organisationer med direktörer bakom. De har makten att genomföra förändringar vilket är precis det man inte vill när man äger krypto. Tråkigt om de en dag bestämmer sig för att fördubbla antalet coins som finns= halvering av värdet på dina coins.

 

 

 

 

 

 

Det är av de här anledningarna jag vill äga Bitcoin, inte för att jag snabbt ska tjäna pengar på en uppgång utan för på sikt så kommer Bitcoin bli de pengar jag använder.

 

 

Mycket av det jag skrivit om här är hämtat från boken Triangle Investing av WSP. En riktigt bra bok om investeringar.

Om rubriken: ordet HODL har blivit berömt i kryptokretsar, det sägs vara en felstavning av hold alternativt står det för Hold On for Dear Life.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.