Att investera i en kryptovalutafond

 

Det finns gott om kryptovalutor nu, drygt 1300 enligt wikipedia och det tillkommer fler hela tiden. Majoriteten av dessa är bara skräp och har tillkommit för att skaparna vill tjäna på en exploderande marknad. Ett fåtal har utkristalliserats som användbara och den lysande stjärnan enligt mig är Bitcoin. De samlade egenskaperna gör Bitcoin till den krypto jag vill behålla lång tid. Det betyder inte att det inte finns andra kryptovalutor jag skulle vilja äga. Problemet är att veta vilka man ska satsa på…

 

 

Jag är för diversifiering och det gäller också kryptovalutor. Hittills har det enda sättet att diversifiera varit att direkt köpa de kryptovalutor som man vill ha. Dock innebär det att man måste läsa på och sätta sig in vad de vill och gör. Det står i det s k Whitepaper som varje seriös kryptovalutas utvecklare skriver och publicerar.

Så här börjar Bitcoins whitepaper, skrivet av Satoshi Nakatomo.

 

Som tur är har jag hittat ett annat sätt att investera i kryptovalutor. Det finns en fond som heter Crypto20. Den investerar i de 20 mest värdefulla kryptovalutorna mätt i marknadsvärde. Ingen kryptovaluta får uppgå till mer än 10% av fondens tillgångar. Detta för att inte något tillgångsslag ska bli för dominerande. Ombalansering mellan tillgångarna sker veckovis automatiskt av fonden.

 

 

Så här ser fördelningen av fondens tillgångar ut just nu:

Som synes har Bitcoins kraftiga värdestegring gjort att den väger 13,7% av fondens värde. Den kommer således att viktas ned till 10% när den veckovisa ombalanseringen sker.

 

Fördelen med den här fonden är att du alltid är exponerad mot flera kryptovalutor vilket tillsammans med 10%-regeln gör att du får god diversifiering mot kryptomarknaden. Du hade behövt vara mycket påläst och aktiv med din handel för att uppnå samma balans.

 

 

Hur handlar man då denna fond?

Just nu, inte alls! Den här fonden kan man inte köpa på Avanza, Nordnet eller liknande. Den är nämligen byggd på en blockkedja, närmare bestämt Etheriumbaserad. Varje andel av fonden kallas en C20-token. En token (engelska) kan liknas vid en köp/säljbar enhet.

Det är inte så krångligt som det låter. Så här går det till…

Till att börja med måste du inneha en kryptovaluta, för närvarande fungerar Bitcoin, Ether och Litecoin. Dessa använder du för att köpa C20-tokens. Istället för att handla fonder på vanligt sätt där du betalar med t ex svenska kronor, använder du som sagt exempelvis Bitcoin.

Varje sådan här C20 har ett värde som man kan följa på hemsidan:

Det är på den vänstra sidan värdet per C20-token visas. När man vill sälja väljer man om man vill få betalt i Bitcoin, Ether eller Litecoin. Den kryptovaluta du valt kommer då skickas till din wallet. I stort sett fungerar den som en vanlig fond men eliminerar många mellanhänder vilket gör att kostnaden för fonden blir 0,5% årligen. Vad jag vet fins det inte heller några alternativ till denna fond ännu.

 

Vad menar jag med att den inte går att handla just nu?

Jo, sättet fonden har använt sig av för att skaffa kapital kallas ICO. Det står för Initial Coin Offering vilket innebär att Crypto20 erbjudit tidiga investerare C20-tokens mot ett fast pris. Investerarna står alltså för riskkapitalet i hopp om att värdet på dessa tokens ska stiga med tiden. Det här sättet är vanligt inom kryptovärlden och enligt vad jag tror kommer det också mer eller mindre ta över en del av den vanliga börsvärldens behov av kapital vid t ex nyemissioner.

Perioden för ICO:n är nu över. Ett antal C20 har skapats för kapitalet som investerarna stod för. Nu väntar man på att det ska ske en revision innan fonden kan handlas. Datumet är satt till senast 15 jan 2018 men Crypto20 själva säger att de ligger före tidtabell så det kan bli tidigare.

En viktig detalj är att det aldrig kan skapas fler C20 än som utgivits under ICOn. Det innebär att man slipper inflationen som utspädning ger. Detta är mycket positivt för köpare av fonden då den borttagna inflationsrisken är en av de saker som gör Bitcoin bra.

 

Jag har själv investerat i Crypto20 och ser fram mot utvecklingen. Den största risken som jag ser att någon av kryptovalutorna kan kollapsa och att det kan ta upp till en vecka innan ombalansering sker. Annars verkar det vara ett väldigt smidigt sätt att uppnå den diversifiering av kryptovalutor man önskar.

 

 

 

 

9 svar på ”Att investera i en kryptovalutafond”

 1. Bra sammanfattning. Hittade precis den här kryptofonden. Menar du att man kommer att kunna handla Crypto20 genom t ex. Avanza c:a 18 jan 2018? Eller? Hade ju varit spännande.

  1. Hej Christer! Tyvärr kommer man inte kunna handla Crypto20 via Avanza eller andra nätmäklare/banker på ett tag. Det som kommer hända i mitten av januari är att fonden kommer öppna upp för handel men med i inlägget nämnda kryptovalutor som insättning. När och om det blir möjligt att använda “vanliga pengar” för att direkt köpa in sig i fonden är ännu okänt. Tänker följa upp med nytt inlägg när fonden öppnar efter 15 januari om hur man gör för att köpa in sig.

   1. Tack för svar! Otroligt synd att man inte kommer kunna köpa den som en utländsk fond. Jag hade hoppats att det skulle vara lika enkelt. Någon måste väl göra något liknande snart. Det ultimata hade varit om man själv hade kunnat skapa sin egen portfölj med vilka kryptovalutor man vill satsa på. Samtidigt så är det skönt med ett koncept och att slippa bry sig så mycket. 2018 lär nog bli året som kryptovalutor slår igenom för småsparare. Kolla bara på XBT Provider… Jag hade velat ha Crypto20:s koncept på ett ISK-konto. Slippa skatta bort 30%. Stor fördel. Samt slippa hålla på med överföringar / wallets / mäklare osv.

    Lyckades du köpa in dig? Bara att gratulera. Lär nog bli svårt att gå back. Om det inte händer något världsomvälvande.

    1. Tack själv. Det som är svårt är för reglerade institutioner (som tex Avanza) att köpa in sig i oreglerade marknader (som tex Crypto20). Det finns väldigt mycket regler att förhålla sig till och kryptomarknaderna kan inte kontrolleras. Därför skapas “trackers”(som XBT) som följer Bitcoinkursen men som själva är reglerade. Men så småningom tror jag faktiskt att man löser detta…

 2. Hej, tack för din rapport!
  Jag har själv också köpt på mig en liten del när de släppte dessa 22/1, en grymt bra ide. Jag har lite funderingar;
  – Vad tror du om risken att det finns något felprogrammerat i smart contractet?
  Jag vet att de har anlitat en firma (hosho.io) som har kontrollerat deras smart contract, i slutet av denna rapport rekommenderar de (granskarna) en bounty för andra att upptäcka fel i kontraktet, känner du till om crypto20 har utlovat detta?
  – Nu har de även släppt en KPMG kontrollerad granskning av deras tillgångar ( https://static.crypto20.com/crypto20_kpmg_aup.pdf ), tycker du att den verkar trovärdig, utan någon enskild ansvarig person som står bakom rapporten?

  Nyfiken på dina tankar.
  MVH Lauri

  1. Hej, bra frågor! Ska läsa in mig när jag får tid över. Vad gäller revisionen håller jag med dig om att det ser märkligt ut utan en namngiven revisors signatur men det är möjligt att formalian är annorlunda i andra länder. Så här skriver Crypto20 själva i Public Reporting Requirements:
   4. Conclusion
   CRYPTO20 seeks to be fully compliant will all relevant laws and regulations. This would mean that CRYPTO20 and the fund directors discharge their duties in accordance with laws and regulations of the Cayman Islands.
   One aspect of this would be to compile annual financial statements in accordance with IFRS – it should be noted that CRYPTO20 will be working closely with professional accountancy firms after the Initial Coin Offering (ICO) and continue to build a professional relationship to not only ensure compliance but also ensure that the operations are as transparent as possible through high quality financial reporting.
   Based on the analysis above CRYPTO20 has concluded that the guidance offered by IAS 38: Intangible Assets would give the most true and fair reflection of the company’s financial position at year end.

   Man förhåller sig till reglerna på Cayman Islands helt enkelt. Tack för att du håller ögonen öppna!

   1. Hej!

    Är sugen på att kliva på den här fonden. Fattar inte riktigt hur det fungerat med token NAV. Så tänkte höra om någon av er som också är inne på detta kan utveckla.

    1) Är en token NAV minsta enheten man handlar / säljer? Ungefär som ett CERT.

    2) Feedback på några exchange som är stabila. Om ni handlat nu när det släpptes under 2018.

    Känns ju som att man skall ha en jäkla otur för att det skall bli en negativ investering. Jag har själv kört Cert på Avanza i Btc och Ether men vågar inte ha kvar dessa längre. Känns som det kan komma en krash snart. Med detta sagt tror jag på sikt på kryptovalutor. Och här känns en indexfond optimal. Hade varit grymt om det hade funnits på Avanza / Nordnet men det lär ju dröja…

    1. Hej, jag tror det är en bra fond om man vill följa kryptomarknaden i stort. Som svar på dina frågor;

     1. Man handlar fonden i andelar som heter C20. Om man tar hela fondens värde (NAV= Net Asset Value) och delar med antal tillgängliga andelar (C20) som är ca 40,5 miljoner får man token NAV. I skrivande stund 2,15 dollar. Nu handlas ju inte C20 i dollar än så länge utan i BTC eller ETH så man får betala i krypto.

     2. Jag använder Bibox.com. Om du vill stödja bloggen när du handlar får du gärna använda länken https://www.bibox.com/login/register?id=11138600&lang=en
     Det kostar dig ingenting men ger ett litet bidrag till mig.

     Min strategi med Crypto20 är precis som med Bitcoin. Jag köper och håller. Med certen tradar jag men ser det som omöjligt att hoppa in och ur hela kryptomarknaden som jag anser C20 representera. Du får gärna höra av dig med fler frågor eller återkomma med din upplevelse av att handla C20. /Tillslut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.