Guide – hårdvaruplånboken Ledger Nano S

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om mjukvaruplånboken Exodus. Det är en app som installeras på din dator, du kan läsa om den här.

Nu tänker jag ta upp en ännu säkrare variant av förvaring, hårdvaruplånboken (eng. hardwarewallet). I och med att datorer kan drabbas av virus, program som avsöker knapptryckningar mm finns det en viss risk för att hackare kan komma över de koder de behöver för att stjäla kryptovalutor även från en mjukvaruplånbok. Vill man minimera risken för att detta kan ske bör man överväga att skaffa en hårdvaruplånbok.

De kan se lite olika ut men gemensamt är att det är en extern enhet som kopplas till en dator. Den jag har köpt och ska berätta om heter Ledger Nano S.

Hårdvaruplånböcker ska du endast köpa oöppnade nya och aldrig begagnade. Du vill verkligen inte att någon har preparerat enheten innan du använder den. Dagens skurkar kan vara mycket påhittiga.

Jag beställde min från www.ledgerwallet.com vilket är tillverkarens hemsida. Den kostar ca 1000 kronor och levereras efter ca en vecka.

 

Vad finns i boxen då? Låt oss se…

Förutom en sladd till datorn finns det en manual, ett pappersark för att skriva upp enhetens backupkoder samt själva hårdvaruplånboken. Den sista ser ut som ett USB-minne som kan fällas in i ett fodral.

På enheten som kopplas in med hjälp av USB-sladden finns en display och två knappar på övre långsidan som man använder för att kommunicera med enheten. Tack vare att Ledger Nano S har ett eget gränssnitt utanför datorn och skyddas med en PIN-kod kan du till och med använda den på en virusinfekterad dator.

Det du gör när du initierar enheten är att välja en PIN-kod som sedan måste anges varje gång du kopplar upp den mot din dator. Du kommer därefter få en serie unika backup-koder du skriver ner på det medföljande arket (eller på annat papper). Dessa koder är väldigt viktiga att spara på ett säkert ställe. Skulle du bli av med din Ledger Nano S är de koderna de enda sättet att återskapa de kryptovalutor du har på enheten.

 

Sedan är det dags att ladda hem ett program till din dator, Ledger Manager. Där kan du välja vilka kryptovalutor du vill kunna spara i din Nano S.

 

 

T ex kan du ladda ner Wallet för Bitcoin, ser då ut så här:

Här kan du se saldot, skicka och ta emot Bitcoin. Proceduren för detta liknar den i Exodus som jag beskrev här.

 

 

Fördelen med en hårdvaruplånbok är att du kan bära med den, använda den med flera datorer eftersom enheten är “hjärnan” och de program du installerar på datorn bara används för att visa data från enheten. Säkerhetsmässigt är detta ett steg upp från mjukvaruplånböcker och jag rekommenderar dig att skaffa en sådan här om du vill förvara kryptovalutor så säkert som möjligt.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.