Guide – mjukvaruplånboken Exodus

Det är dags att prata mer om hur dina Bitcoins ska förvaras. Eftersom det tidigare hänt att exchanges blivit hackade och bestulna på sin kryptovaluta är det säkrast att inte förvara några större summor hos dem. Det bästa är att lägga över sina Bitcoins kryptonycklar på en hård- eller mjukvaruplånbok. Idag tänker jag ta upp mjukvaruplånboken.

Det finns flera att välja bland men en som är enkel att använda och som fungerar bra är Exodus. Du hittar den på www.exodus.io.

På hemsidan klickar du på “Download” och väljer sedan om du har Windows, Mac eller Linux. Programmet kommer sedan att installeras på din dator.

Exodus är en mjukvaruplånbok som kan förvara, ta emot och sända många olika (men inte alla) kryptovalutor. Du kan t o m växla mellan kryptovalutor inne i programmet.

När du öppnar upp Exodus ser det ut ungefär så här:

I menykolumnen till vänster ser du överst det totala värdet av dina kryptovalutor, under “Portfolio” finns en översikt över dina innehav. Som synes har jag bara Bitcoin i den just nu.

Klickar man på “Wallet” ser man alla transaktioner som gjorts för respektive kryptovaluta. Det finns också två knappar som heter “Send” och “Receive”. Det är dem man använder för att skicka och ta emot till sin wallet.

Inom blockkedjevärlden skickar man kryptovaluta till olika adresser. T ex har din Exodus en speciell adress för att ta emot Bitcoin. Det har även alla andras wallets och även exchanges som t ex Coinbase också. Det man gör när man vill skicka Bitcoin till någon ser ut så här:

Du fyller i den unika adress du vill skicka kryptovalutan till överst. VAR MYCKET NOGGRANN när du fyller i den! Skickar du fel får du inte tillbaka den. Därför är det smart att använda sig av copy/paste när adressen skrivs in.

Fyll sedan i mängden Bitcoin du vill skicka (du kommer se hur mycket det motsvaras i USD). Det finns även en transaktionsavgift för att skicka/ta emot och den presenteras också här. När allt är ifyllt klickar du “Send” och transaktionen är igång.

 

Att ta emot Bitcoin innebär att det skickas Bitcoin till den unika adress Exodus har. Den kan du se genom att klicka på “Receive”:

Det är här adressen kan ses.

Din adress bör du som sagt göra copy/paste på för att det inte ska bli fel. Du kan också använda QR-koden som också presenteras men det är inget jag använt.

Hur gör du om du vill överföra från t ex Coinbase till Exodus? Jo, först gör du en copy på din Bitcoinadress. Därefter surfar du in på Coinbase och trycker på “Accounts”:

Tryck därefter “Send” i din BTC wallet. Då dyker denna meny upp:

Gör sedan en paste på din Exodusadress i Recipientfältet, fyll i hur mycket du vill skicka och klicka på “Continue”. Transaktionen är på väg men det tar några minuter innan du kan se det i Exodus.

Inom Bitcoinblockkedjan behövs sex blocks bekräftelse innan transaktionen är klar. Det betyder att det kommer förekomma en viss väntetid innan det är klart men du kommer kunna se transaktionen som “ej bekräftad” i Exodus. Du får gärna återgå till inlägget om blockkedjor där jag pratar om block (som är ett slags register). Som sagt, efter sex block har bekräftats räknas transaktionen som klar.

 

Jag nämnde också att man kan växla mellan kryptovalutor i Exodus. Då gör du så här:

Klicka på “Exchange” i vänsterkolumnen och välj vilken mellan vilka kryptovalutor du vill växla. Tryck därefter på “Exchange”-knappen för att genomföra växlingen.

 

 

En mjukvaruplånbok är ett bra och enkelt sätt att förvara kryptovaluta hos sig själv och inte på en exchange. Exodus kommer be dig att skriva upp ett antal kodord som kan användas som backup om din dator skulle gå sönder eller bli stulen. Gör detta, man vet aldrig vad som händer och med backuporden kan du återskapa din wallet vid ett senare tillfälle.

 

 

 

3 svar på ”Guide – mjukvaruplånboken Exodus”

  1. Trevligt inlägg, väldigt pedagogiskt och bra!
    Jag skaffade precis Exodus och köpte lite BTC via bt.cx eftersom Coinbase verkar ha problem med att skicka ut verifieringskod via sms. Bytte sedan BTC mot LTC i Exodus och nu får vi se hur det går! =)

    1. Kul! Shapeshifterfunktionen som är inbyggd i Exodus fungerar riktigt bra och har ett bra gränssnitt. I framtiden ser jag fram emot funktionen Atomic Swap där ägare av olika kryptovalutor kan byta direkt med varandra utan att gå via en exchange som man faktiskt gör via Shapeshifter (detta kostar transaktionsavgifter vilket skulle försvinna i och med Atomic Swap).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.