Basen i min investeringspyramid

Här tänker jag gå igenom vilka innehav jag har i basen på den pyramid jag beskrev i ett tidigare inlägg. Mitt mål är att ungefär 50% av mitt kapital ska ligga här.

 

Förutom de räntebaserade innehaven som Lendify och Trine har jag fonder och aktier. De fonder/aktier jag anser platsa som basinnehav är:

 

-Spiltan Globalfond Investmentbolag, en fond som placerar i ca 30 investmentbolag runt om i världen. Fondens största innehav ser du här:

Den här fonden placerar i US dollar vilket innebär att man får en valutarisk när man köper den. Går dollarn upp i förhållande till svenska kronan får man en extra utväxling uppåt och givetvis gäller det omvända vid nedgång i dollarn.

 

 

-XACT Högutdelande, en s k ETF eller börshandlad fond. Denna fond delar ut avkastning en gång om året precis som en aktie, ovanligt för fonder. Här är de största innehaven:

Innehaven är en blandning av nordiska utdelande bolag och målet för fonden är att dela ut 4% av värdet i maj varje år.

 

 

-Corem Property Group preferensaktie. Den här aktien ger utdelning varje kvartal. En preferensaktie skiljer sig från en vanlig aktie i ett bolag, märkbart är att priset på preferensaktien inte påverkas så mycket av bolagets vinstutveckling. Istället äger man en sådan för att få stabila utdelningar, preferensaktieägarna har nämligen förtur till utdelning före ägaren av den vanliga aktien. En sak som är viktig är att om räntorna börjar gå upp ska man leta tillfälle att göra sig av med preferensaktien då dess pris vanligtvis sjunker.

 

 

 

-Ocean Yield, har jag skrivit om tidigare här. De delar också ut en gång i kvartalet men är inte en preferensaktie. I och med att bolagets kontrakt löper över lång tid är det lätt att skapa sig en bild av framtida intäkter vilket gör att man kan räkna in den här aktien som ganska stabil.

 

 

 

Gemensamt för dessa innehav är att de tillsammans utgör en diversifierad mix av många bolag spridda över världen och verkandes i olika branscher. Dessutom är flera av innehaven inriktade på utdelning vilket gör att man har möjlighet att reinvestera summan man får för att på så sätt öka sina innehav. Kommer innehaven aldrig bytas ut? Jo, målet är att ha 50% av kapitalet i innehav med låg risk. Just nu anser jag att de redovisade innehaven motsvarar den förväntningen. Skulle det hända saker som påverkar riskfaktorn kommer jag se över innehaven och sälja av det som inte platsar. Alternativt kan någon av innehaven behålla platsen i portföljen men istället hamna på en högre nivå i pyramiden. För att följa min strategi måste jag då fylla ut basnivån med något annat så den fortfarande utgör 50% av kapitalet.

 

 

2 svar på ”Basen i min investeringspyramid”

    1. Tack! Jag har lärt mig mycket genom mina misstag. Numera lär jag mig också genom andras framgångar, det har gjort stor skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.