Rik pappa, fattig pappa

Rik pappa, fattig pappa-bild

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Adlibris

 

Det är den svenska titeln på en bok jag läst av Robert T Kiyosaki, på engelska heter den Rich dad, Poor dad.

Den beskriver hur en ung Robert växte upp med två fadersfigurer som var för sig representerade två olika typer av ekonomiska förebilder.

Den ene, hans riktiga pappa, påpekade vikten av att skaffa sig ett ordentligt jobb. Den här pappan jobbade för pengar.

Den andre, som egentligen var Roberts kompis pappa, påpekade vikten av investera det man tjänade så att det var pengarna som jobbade för honom.

Robert målar upp en bild av hur privatekonomin påverkas av fyra faktorer: inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. På engelska heter de income, expenditures, assets och liabilities.

Boxarna

Den fattige pappan (som egentligen inte var fattig men hade en fattig människas synsätt på ekonomi) såg hela tiden till att se till att inkomsterna matchade utgifterna. Skulle han få en löneförhöjning betydde det att han kunde köpa fler saker eller ha råd att ta ett lån för att köpa en ny bil t ex. Inkomsterna matchades helt enkelt mot utgifterna och skulderna så det inte blev mycket över.

Den rike pappan såg hela tiden till att föra över så mycket han kunde av det han tjänade till tillgångsboxen. Tillgångarna kunde bestå av räntor, utdelande aktier och så småningom uthyrning av fastigheter. Han såg till att minimera skulderna så mycket som möjligt men var inte rädd för att ta ett lån om en möjlighet till att förbättra tillgångarna uppenbarade sig.

I slutändan lyckades den rike pappan att få alla sina löpande utgifter och skulder betalda av det som tillgångarna genererade varje månad. Han behövde inte ens oroa sig för att förlora jobbet efter som hans tillgångar betalade för alla utgifter ändå.

 

Jag har anammat den rike pappans synsätt och skapar mig en så stor tillgångsbox jag kan. Jag får varje månad pengar från Lendify, solcellsanläggningen jag investerat i ger el jag säljer till elbolaget, jag har köpt utdelningsaktier som ger pengar alltifrån en gång i kvartalet till en gång om året. Samtidigt som jag förbättrar livskvaliteten för människor i Afrika via Trine, genererar det en avkastning.

Kort sagt, jag låter pengar jobba för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.