Risken med att korta aktier

Först och främst vill jag bestämt avråda från kortningar om du inte är en avancerad investerare. Varför kommer du förstå efter att ha läst inlägget.

Innan har jag bloggat om hur pengar kan tjänas när en aktie kortas (eller blankas som det också kallas). Hur kortningen görs kan variera. T.ex. kan man hos Avanza teckna “Ramavtal för värdepapperslån” (finns på Avanzas hemsida). Därefter hittar man en aktie som är kortningsbar (finns en lista på Avanza över vilka aktier som kan kortas, går inte med alla). Aktien lånas och säljs på marknaden. När du tycker det är dags köper du  tillbaka aktierna, (att köpa tillbaka aktier man kortat kallas att täcka eller att stänga sin position), och lämnar tillbaka dem.

Den höga risken.

När du köper och äger en aktie kan din förlust maximalt bli 100%. Dvs köper du 100 HM för 100 kr/st och de av någon anledning skulle bli värdelösa (värda 0 kr) förlorar du maximalt det du betalt (i det här fallet 10.000 kr).

När du kortar en aktie kan din förlust bli oändlig. Säg att du återigen blankar 100 HM när de står i 100 kr. Du tror priset kommer sjunka men istället tokrusar kursen till 300 kr. Du stänger här din position och du har istället förlorat 20.000 kr.

 

Ett talande exempel.

Titta på ovanstående graf. Tänk dig att du i maj 2015 fått för dig att blanka aktien när den stod i drygt 14 kr, du kortar 1000 st (kostnad 1000 x 14=14.000 kr) i tron att priset ska sjunka. Istället går priset på aktien upp och du täcker inte innan den gått upp till 125 kr. Du får du betala 1000 x 125=125.000 kr för att köpa tillbaka aktierna. Din förlust på den här affären blev 125.000 + 14.000=139.000 kr!

Visserligen är det rätt osannolikt att korta en aktie så länge och uppgången i fråga är också ganska exceptionell men exemplet illustrerar ändå bra faran med att ligga kort i aktier. Aktien i exemplet ovan är Fingerprint Cards som hade en otrolig kursutveckling under visad period. Ganska snart efteråt började dock en nedgång som varar fortfarande och aktien är i skrivande stund värd ca 22 kr.

 

Andra, mindre riskfyllda, sätt att spekulera i att ett värdepapper kommer minska i värde är att investera i Bull eller Bear-certifikat (med eller utan utväxling). Mer om detta i senare inlägg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.