Vad är kryptovalutor?

Många har hört talas om Bitcoin men färre vet kanske vad det är. Om vi zoomar ut från just Bitcoin (det finns flera så kallade alt-coins, mer om det i senare blogginlägg) och pratar om kryptovaluta (på engelska cryptocurrency) så kan man kort sagt säga att det är en slags digital valuta.

Om valutan kan fås i sedlar eller mynt så är det ingen digital valuta. Även om du aldrig någonsin rör kontanter och bara använder ditt VISA-kort från Swedbank överallt är det ändå inte en digital valuta du använder. Den underliggande valutan (den valuta kortet använder för betalningar) är fortfarande svenska kronor och som bekant kan du förvara svenska kronor i din plånbok.

 

Så med detta sagt, vad definierar en kryptovaluta?

Jag ska försöka att inte bli för teknisk i detta inlägg utan istället göra fördjupningar i ämnet senare. Därför nöjer jag med att presentera några påståenden.

  1. Kryptovalutan är digital, skapad av datakod.
  2. Kryptovalutan existerar inte i en bank utan på ett globalt nätverk i form av en blockkedja.

Redan här tror jag att många börjar tycka att det är för tekniskt. Låt oss därför hålla här. Jag kommer utveckla vidare senare men om det är något du ska ta med dig härifrån så är det blockkedja (blockchain på engelska vilket är begreppet jag kommer använda från och med nu). Det är det som skiljer kryptovalutor från alla vanliga pengar som används i världen.

 

2 svar på ”Vad är kryptovalutor?”

  1. Ser fram emot att läsa dina tankar kring det. Funderar på iota och ripple, något du känner till och har lust att resonera kring här?

    1. Hej, kul att du hittat hit och hör av dig! Även om jag tror på att många av alt-coins är bäst på sitt respektive användningsområde resonerar jag så här: Det kommer vara den mest använda och betrodda kryptovalutan som kommer vara den bästa investeringen. Bitcoin må inte vara den mest avancerade eller snabbaste blockkedjetekniken men den är den mest kända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.