Att långa/korta

 

Om du sysslat med aktier eller andra värdepapper har du kanske hört uttrycket att långa eller korta? Kanske till och med sett filmen The Big short (en riktigt bra film jag rekommenderar för att se hur finanskrisen 2008 uppkom)?

 

 

 

Enkelt uttryckt kan man säga att man långar t.ex. en aktie för man tror den kommer stiga i pris. Dvs man köper den för att behålla en lång tid (sen är ju hur långt relativt).

Motsatsen är att korta aktien. Det betyder att man förväntar sig att kursen ska sjunka. En annan vanlig benämning för att korta är att blanka en aktie (betyder samma sak).

Att långa (köpa) är ju inga problem, det gör man lätt hos sin bank eller nätmäklare. Men att korta (sälja) en aktie du inte äger kräver lite mer…

 

 

Låt mig ta fram ett fiktivt exempel.

Låt oss säga att HM-aktien står i 100 kronor idag. Du tror på en uppgång framöver och köper 100 st. Du är då lång HM och äger för motsvarande 10.000 kr.

Dagarna går och du har rätt i din tro om HM. En dag kostar aktien 150 kr/st. Priset har gått upp men utsikterna för HM ser inte så bra ut längre, sommaren har varit urusel och de har knappt sålt några sommarkläder alls. Snart kommer hösten och det är bråttom att få ut sommarkläderna innan höstkollektionen kommer in. HM måste rea ut en stor del av sina varor vilket kommer slå hårt på intäkterna.

Du väljer då att sälja dina befintliga aktier och kvitterar ut en summa på 15.000 kr. En fin vinst men eftersom du tror att kursen kommer gå ner framöver pga reorna vill du korta aktien. Hur gör du då?

Det finns investerare som är långsiktiga i HM och inte bryr sig om kursen går upp eller ner över tiden. De vill bara äga HM och få del av utdelningar (ska jag ta upp i en annan bloggpost). Däremot vill de under tiden de äger aktien tjäna så mycket pengar de kan utan att köpa eller sälja den.

De här investerarna kan tänka sig att låna ut (eller hyra ut) HM-aktierna till dig för en viss ränta, säg 10% årligen. Under tiden aktierna är utlånade betalar du ränta till investerarna och de tjänar pengar (märk att det hela tiden är investerarna som äger aktierna, du bara lånar dem). När antingen du eller investerarna så vill lämnas aktierna tillbaka.

 

Då fortsätter vi det fiktiva exemplet.

Du lånar 100 st HM som kostar 150 kr/st och får betala en årlig ränta på detta på 10%. Eftersom du inte vågar korta aktien under lång tid (aktier har en förmåga att gå upp på sikt) kommer räntekostnaden inte bli så hög.

Nåväl du tar över de här 100 aktierna och säljer dem direkt (du har rätt att göra vad du vill under utlåningstiden bara du lämnar tillbaka 100 HM när allt är klart). Du har nu fått in 15.000 kr på kontot. En månad senare köper du tillbaka 100 HM för 100 kr/st (aktien backade kraftigt pga av dålig försäljning av sommarkollektionen) och lämnar tillbaka aktierna till investerarna.

Nu har du alltså sålt för 15.000 men köpt tillbaka för 10.000. Mellanskillnaden på 5000 kr är din förtjänst. Du ska också betala en ränta för att du lånat aktierna (1/12 av den årliga räntan på 10%) och det blir ca 125 kr.

Totalt sett har du tjänat 4875 kr på att HM-aktien gick ned.

Senare återkommer jag i ett annat blogginlägg om vad det här med lång/kort kan göra med priset på en aktie.

 

 

2 svar på ”Att långa/korta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.